Przeczytałem sporą część tego tematu (brawo dla mnie) :-) i wyskoczę z pytaniem - myślę, że głównie do PAOLO ESCO, ale niech odpowiada kto wie: wożę zadek Oplem Insignią 2.0 DTCi. Aktualny przebieg to 10k km, i planuje powoli zmienić olej. Po lekturze wytypowałem trzy oleje i się chciałem zapytać czy to dobry wybór, czy w podobnych cenach może być lepiej. (kolejność istotna):
1. LIQUI MOLY DIESEL SYNTHOIL 5W-40 1341
2. Motul 8100 X-Clean C3 5W40
3. Castrol Edge 0W30
Ponieważ to forum o skodach, a pytam o Opla to dodam, że wg producenta wchodzi 4,5l oleju, który powinien spełniać normy: GM-LL-A-025, GM-LL-B-025
Od siebie dodam, że różnica w cenie nie jest dla mnie aż tak bardzo istotna - mówimy o rozsądnej granicy.
Nie wiem czy to jakkolwiek będzie potrzebne, ale auto przejeżdża ok. 30k/rocznie z czego 20-23k to trasy. Na trasie prędkości raczej wyższe niż niższe (autostrady >160km/h). Chyba tyle :-) Mam nadzieję, że będzie Ci się chciało pochylić nad tym rozbudowanym pytaniem :-)
1. LIQUI MOLY DIESEL SYNTHOIL 5W-40 1341
2. Motul 8100 X-Clean C3 5W40
3. Castrol Edge 0W30
Ponieważ to forum o skodach, a pytam o Opla to dodam, że wg producenta wchodzi 4,5l oleju, który powinien spełniać normy: GM-LL-A-025, GM-LL-B-025
Od siebie dodam, że różnica w cenie nie jest dla mnie aż tak bardzo istotna - mówimy o rozsądnej granicy.
Nie wiem czy to jakkolwiek będzie potrzebne, ale auto przejeżdża ok. 30k/rocznie z czego 20-23k to trasy. Na trasie prędkości raczej wyższe niż niższe (autostrady >160km/h). Chyba tyle :-) Mam nadzieję, że będzie Ci się chciało pochylić nad tym rozbudowanym pytaniem :-)
Komentarz